Bleken

Bleken

Na de ogen is de glimlach vaak het eerste waar men naar kijkt! Een mooie glimlach geeft zelfvertrouwen, u durft vaker te lachen, het geeft uw leven een nieuwe impuls. Voor veel cosmetische behandelingen is boren noodzakelijk, dit geldt niet voor bleken. Met bleken is juist doordat de originele structuur en vorm van uw tanden behouden blijft, vaak een heel natuurlijk resultaat te bereiken. In de loop van de jaren zullen uw tanden en kiezen kleurstoffen opnemen, natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel verkleurende producten, zoals sigaretten, koffie, thee, rode wijn etc. u nuttigt. Dit worden externe verkleuringen genoemd. Hierdoor zullen met het ouder worden, de tanden donkerder worden. In sommige gevallen zijn de tanden door medicijngebruik en/of ontwikkelingsstoornissen al verkleurd bij het doorbreken. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd.

Bleken wordt nu al vele jaren succesvol toegepast bij verkleurde tanden en kiezen. Er zijn verschillende systemen om te bleken. De meeste systemen worden via de tandarts/mondhygiëniste verstrekt, maar u kunt ook sommige systemen in de winkel of via internet kopen. Doordat deze producten vaak lagere concentraties gebruiken is de werkzaamheid minder en tevens is het vaak beter om onder toezicht van de tandarts te bleken, zodat de ontwikkeling van de tanden en eventueel het tandvlees onder controle wordt gehouden.

Methodes
Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit bij een dode tand;

  • In de tandartsstoel; De tanden en kiezen worden drooggelegd door middel van een wangspreider en een speciale gel die het tandvlees beschermt. Vervolgens kan de tandarts/mondhygiëniste de bleekgel op de tanden aanbrengen en gedurende een bepaalde tijd laten inwerken. Wanneer het gewenste resultaat is bereikt worden de tanden afgespoeld en krijgt u een bitje mee die u thuis in kunt doen om de eventuele gevoeligheid weg te nemen.
  • Thuisbleken; De tandarts maakt afdrukken van uw gebit en stuurt deze naar het tandtechnisch laboratorium om daar gipsmodellen van te maken. Op deze gipsmodellen maakt de tandarts de bleeklepel. U krijgt instructies over hoe de bleeklepel en de bleekgel te gebruiken en krijgt u deze mee naar huis.
  • Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten. Aangezien hiervoor een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet zijn, is het bij levende tanden niet aan te raden.

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken niet mee, maar kunnen natuurlijk overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit proces.

Tandartspraktijk de Oostpoort | Delft