Tandplak

Tandplak

Tandplak is ook wel bekend als tandplaque of kortweg plaque. Het is een dun plakkend laagje op en tussen uw tanden en kiezen. Plak kleeft ook op beugels, vullingen, kronen, bruggen, implantaten en kunstgebitten (plaatjes en frames). Het bestaat uit een verzameling van voedselresten, bacteriën en mondslijm. Tandplak ontstaat de hele dag door. Dit komt doordat er continu nieuwe voedselresten en bacteriën in de mond komen. Ook produceert u continu nieuw mondslijm. Het is dan ook heel normaal en natuurlijk dat er tandplak ontstaat. Sterker nog; het is onmogelijk om het te voorkomen.

Plak kan een aantal dingen doen: gaatjes veroorzaken, de bacteriën in de plak kunnen het tandvlees infecteren zodat tandvlees gaat ontsteken, het kan verharden tot tandsteen en het kan een vieze mondgeur veroorzaken. Een gebit dat last heeft van tandsteen ziet er verkleurd (geel) uit. Tandsteen kan ook onder het tandvlees gaan zitten, hierdoor kan uw tandvlees geïrriteerd raken.  Het is dus belangrijk om tandplak tijdig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u dat er schade ontstaat aan uw gebit en gezondheid.

Tandplak is vaak niet goed te zien. Er zijn verschillende tandplak verklikkers op de markt. Een plakverklikker laat u zien waar de plak zich bevindt. De verklikker laat een felle kleur achter op de plekken waar de tandplak zit. Er bestaan verschillende typen:

  • Tandplakverklikker tabletten. Door te kauwen op de tabletten ontstaat een vloeistof die zich hecht aan het tandplak.
  • Tandplakverklikker vloeistof. Door de vloeistof aan te brengen op de tanden verkleurd het deel waarop de plaque zit.
Tandartspraktijk de Oostpoort | Delft